Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Κεφάλαιο 3 - Ενότητα 13. Το τέλος της Επανάστασης και η Ελληνική Ανεξαρτησία



Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830, εννιά χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος. Τα σύνορά του είναι περιορισμένα στη γραμμή Αχελώου και Σπερχειού ποταμού, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας στα χέρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δύο χρόνια αργότερα (1832) τα σύνορα του κράτους θα διευρυνθούν στη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού κόλπου. Ουσιαστικά, το πρώτο ελληνικό κράτος θα αποτελείται από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες.

Η δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ήταν ένα σημαντικό γεγονός με πανευρωπαϊκή σημασία . Η νίκη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν μια νίκη απέναντι στην Ευρώπη της απόλυτης μοναρχίας που υπεράσπιζε η Ιερή Συμμαχία, η οποία βοήθησε σημαντικά και στην εθνική αφύπνιση και των υπόλοιπων βαλκανικών λαών (Σέρβοι – Βούλγαροι) ενάντια στο δεσποτισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η μόνη από τις επαναστάσεις της δεκαετίας του 1820 που κατάφερε να επικρατήσει, διότι είχε χαρακτηριστικά λαϊκής εξέγερσης και συμμετοχής, ενδυναμώνοντας όλες τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Το νέο ελληνικό κράτος είχε ωστόσο να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ήταν ένα μικρό κράτος με μόλις 800.000 κατοίκους, αραιοκατοικημένο και κατεστραμμένο από τον μακροχρόνιο πόλεμο. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν αγρότες ακτήμονες, χωρίς δικιά τους δηλαδή γη, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και υγείας της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ήταν άθλιες. Το ελληνικό κράτος ήταν εξαρτημένο οικονομικά και πολιτικά από τις Μεγάλες Δυνάμεις που αποκαλούσαν τον εαυτό τους προστάτιδες της ελληνικής ανεξαρτησίας. Τα δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης δημιουργούσαν μια μόνιμη σχέση οικονομικής υποταγής του ελληνικού κράτους στις Μεγάλες Δυνάμεις.

Καφενείο στην Ελλάδα των πρώτων χρόνων της απελευθέρωσης

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια έκανε τις Δυνάμεις να ορίσουν βασιλιά της Ελλάδας τον Όθωνα, τον 17χρονο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α‘.Το πολίτευμα ορίστηκε να είναι η απόλυτη μοναρχία. Με αυτό τον τρόπο, δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη τα δημοκρατικά συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης και οι δημοκρατικές ιδέες της λαϊκής κυριαρχίας εγκαταλείφθηκαν. Ο θεσμός της μοναρχίας που θα επιβληθεί στην Ελλάδα το 1832, από τους Ευρωπαίους, θα δημιουργήσει μόνιμα πολιτικά προβλήματα στο ελληνικό κράτος, μέχρι την οριστική κατάργηση του θεσμού το 1974.

Οι Έλληνες είχαν κερδίσει την ανεξαρτησία τους μετά από σκληρούς αγώνες, με τίμημα όμως τον πολιτικό τους έλεγχο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής.


Ερωτήσεις Κατανόησης

1. Ποιες ήταν οι περιοχές που περιελάμβανε το πρώτο ελληνικό κράτος;

2. Γιατί η ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είχε διεθνή σημασία;

3. Ποια προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπίσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου