Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ενότητα 3 Κεφάλαιο 6. Η πολιτική οργάνωση του Αγώνα .

Ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση
Προκειμένου να εδραιωθεί η επανάσταση, χρειάζονταν, εκτός από πολεμική προσπάθεια και πολιτική οργάνωση των περιοχών που απελευθερώνονταν.
Αυτές τις ανάγκες ανέλαβαν να καλύψουν τοπικοί πολιτικοί οργανισμοί, ένα είδος δηλαδή τοπικών κυβερνήσεων και διοικήσεων. Οι περισσότεροι ελέγχονταν από τους προεστούς, τους Φαναριώτες και τους ιεράρχες. Η παρουσία σε αυτούς εκπροσώπων των κατώτερων κοινωνικών ομάδων ήταν σπάνια. Η Πελοποννησιακή Γερουσία στην Πελοπόννησο, η Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και ο Άρειος Πάγος στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα οργανώνουν και συντονίζουν τοπικά τον Αγώνα.

Συχνά, υπήρχαν εντάσεις και διαμάχες στις τοπικές διοικήσεις ανάμεσα στους οπλαρχηγούς του Αγώνα και την παλιά αριστοκρατία των προεστών και των Φαναριωτών, ιδίως μετά τον ερχομό του Δημήτριου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 1821.

Η ανάγκη για μια ενιαία διοίκηση όλων των απελευθερωμένων περιοχών έγινε γρήγορα φανερή και οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας μιας ενιαίας κεντρικής διοίκησης για όλους τους Έλληνες. Έτσι, προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη παραστατών, δηλαδή εκπροσώπων του λαού που θα αποτελούσαν την Εθνική Συνέλευση. Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 συνέρχεται στην Επίδαυρο η πρώτη Εθνοσυνέλευση και ψηφίζεται για πρώτη φορά Σύνταγμα .

Το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα ήταν ένα κείμενο έντονα επηρεασμένο από τα συντάγματα της γαλλικής επανάστασης, με το οποίο ανακηρυσσόταν η ελληνική ανεξαρτησία και θεσπιζόταν το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας. Η τελευταία ρύθμιση αποτελούσε μοναδική εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη, όπου επικρατούσε τότε το πολίτευμα της μοναρχίας. Τέλος, η διοίκηση ορίστηκε ότι θα αποτελούνταν από δύο σώματα, με ετήσια θητεία, το Εκτελεστικό (κυβέρνηση), με πέντε μέλη, και το Βουλευτικό, με 70 μέλη.

Η δεύτερη Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Άστρος της Κυνουρίας το 1823. Η νέα Εθνοσυνέλευση ξαναψήφισε το σύνταγμα της Επιδαύρου και κατάργησε όλες τις τοπικές διοικήσεις . Η τρίτη Εθνοσυνέλευση, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων, θα πραγματοποιηθεί στην Τροιζήνα το 1827. Εκεί συντάσσεται και ψηφίζεται νέο σύνταγμα, το πιο δημοκρατικό από όλα . Σύμφωνα με αυτό αναγνωρίζεται το ελληνικό έθνος ως πηγή όλων των εξουσιών. Η τρίτη εθνοσυνέλευση εξέλεξε Κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια .

 
Ερωτήσεις Κατανόησης
1. Ποιοι λόγοι οδηγούν στη σύγκληση των Εθνοσυνελεύσεων;
2. Ποιες Εθνοσυνελεύσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης;
Ο πρώτος πρόεδρος του Εκτελεστικού Α. Μαυροκορδάτος



Ιστορικό Εργαστήρι μέσα από πηγές .
Διαβάζω το παρακάτω απόσπασμα από το Σύνταγμα της Τροιζήνας .


“Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος
(σύνταγμα της Τροιζήνας), 1827
5. Η Κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος˙ πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού, και υπάρχει υπέρ αυτού.
21. Εις την Ελληνικήν Επικράτειαν, ούτε πωλείται, ούτε αγοράζεται άνθρωπος. Αργυρώνητος δε ή δούλος παντός γένους και πάσης θρησκείας, καθώς πατήση το Ελληνικόν έδαφος, είναι ελεύθερος και από τον δεσπότη αυτού ακαταζήτητος”.
Ποιες αξίες και ποια ιδεώδη προβάλλει το ελληνικό Σύνταγμα ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου