Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ανακεφαλαίωση Πρώτης Ενότητας


Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους Χρόνους (μέσα 15ου αιώνα – αρχές 19ου).
Ο χάρτης της Ευρώπης 1500 περίπου 
  • Η Αναγέννηση είναι μια πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση. Ξεκίνησε στα μέσα του 14ου αιώνα από τη Βόρεια Ιταλία και μέσα σε δύο αιώνες διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη
  • Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση έγινε τον 16ο αιώνα και χώρισε τους λαούς της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης σε καθολικούς και προτεστάντες. Ο θρησκευτικός φανατισμός και οι θρησκευτικοί πόλεμοι 16ος-17ος αιώνας κυριάρχησαν στην Ευρώπη.
Ο χάρτης των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων

  • Οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν τον υπόλοιπο κόσμο (15ο – 16ο αιώνα) και αναπτύσσεται το παγκόσμιο εμπόριο. Οι λαοί που ζουν στις υπόλοιπες ηπείρους υποδουλώνονται στα ευρωπαϊκά κράτη.
  • Οι απόλυτοι μονάρχες διατηρούν την εξουσία τους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ευρωπαϊκά κράτη συχνά πολεμούν μεταξύ τους.
Η Γαλλική Επανάσταση
  • Το κίνημα του Διαφωτισμού θα αμφισβητήσει την εξουσία της απόλυτης μοναρχίας στα τέλη του 17ου αιώνα. Θα δώσει έμφαση στη λογική του ανθρώπου και στην ύπαρξη φυσικών ανθρώπινων δικαιωμάτων
  • Η Αμερικάνικη και Γαλλική επανάσταση ξέσπασαν στα τέλη του 18ου αιώνα . Επηρεάσθηκαν από τις ιδέες του Διαφωτισμού, αμφισβήτησαν την απόλυτη μοναρχία και οδήγησαν στην πολιτική κυριαρχία της αστικής τάξης. Ως βασικά τους αιτήματα είχαν την ανεξαρτησία, την ισότητα, την ελευθερία και τη λαϊκή κυριαρχία. 




Ασκήσεις ανακεφαλαίωσης 

Τοποθετώ τα παρακάτω πρόσωπα στη σωστή ομάδα : Βολταίρος, Μποτιτσέλι, Νεύτωνας, Γαλιλαίος, Ροβεσπιέρος, Θερβάντες, Λοκ, Σαιν Ζυστ , Δαντών, Μοντεσκιέ, Ραφαήλ .


Αναγέννηση
Διαφωτισμός
Γαλλική Επανάσταση
















2. Συμπληρώνω τα κενά

Η ..........................είναι μια πνευματική κίνηση που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ιταλία και διαδόθηκε σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Κίνημα της Αναγέννησης ήταν και ο ........................................ που έδωσε έμφαση στον άνθρωπο και τις δυνάμεις του. Ο μοναχός ................................. αμφισβήτησε το αλάθητο του πάπα. Η ..................................... χώρισε τους λαούς της Δυτικής Ευρώπης σε καθολικούς και .......................................... . Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις οδήγησαν στην υποταγή όλου του κόσμου στα ........................... κράτη . Το 1789 ξεκίνησε η ............................................ Επανάσταση και ο λαός κατέλαβε το μεσαιωνικό φρούριο της ..................................... . Οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης εκφράστηκαν στη Διακήρυξη ................................................ . Το σύνθημα της Γαλλικής επανάστασης ήταν .......................................................... .

3. Διαβάζω την παρακάτω ιστορική πηγή και απαντώ :
Ο λαός που δεν είναι ευτυχισμένος δεν έχει πατρίδα. Δώστε στο λαό μια πατρίδα” . Σαιν Ζυστ
Τι εννοεί ο Γάλλος επαναστάτης Σαιν Ζυστ με την παραπάνω φράση. Με όσα διαβάσατε για τη Γαλλική Επανάσταση τι χρειάζεται ένας λαός για να είναι ευτυχισμένος.

 4. Σχολιάστε το παρακάτω άρθρο από τη Διακύρηξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Ποιο πολίτευμα περιγράφει; : “ Κανένα σώμα, κανένα άτομο δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία που δεν απορρέει από το έθνος”.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου