Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση



Η Φλωρεντία. Το κέντρο της Αναγέννησης

Η Aναγέννηση είναι ένα πολιτιστικό κίνημα που εμφανίστηκε αρχικά στις πόλεις της Ιταλίας, κυρίως τη Φλωρεντία και διαδόθηκε στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη (14ος – 16ος αιώνας). Ονομάστηκε Αναγέννηση, επειδή ο κόσμος έμοιαζε να γεννιόταν ξανά μετά τους δύσκολους αιώνες του Μεσαίωνα. Από την εποχή της Αναγέννησης ξεκινούν οι Νεότεροι Χρόνοι.

Οι άνθρωποι, αυτή την εποχή, μελετούν τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Η Αναγέννηση και ο ανθρωπισμός πιστεύουν στη δύναμη της γνώσης και δίνουν έμφαση στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του. Η εφεύρεση της τυπογραφίας το 1448 από τον Γουτεμβέργιο συνέβαλε στο να διαδοθούν σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού οι καινούριες μορφωτικές ιδέες.

Την εποχή αυτή οι τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική) γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη. Ο Μποτιτσέλι, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ραφαήλ, ο Ελ Γκρέκο είναι μερικοί μόνο από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Aναγέννησης.

Στα χρόνια της Αναγέννησης γράφει τα θεατρικά του έργα ο Σαίξπηρ και στην Ισπανία ο Θερβάντες δημιουργεί το κλασικό του μυθιστόρημα ο “Δον Κιχώτης”. Στην εποχή της Αναγέννησης ο άνθρωπος αποκτά μια επιστημονική αντίληψη για το φυσικό κόσμο και αμφισβητεί τις θεοκρατικές ερμηνείες του Μεσαίωνα. Ο Γαλιλαίος και ο Κοπέρνικος διατυπώνουν τις αστρονομικές θεωρίες τους. Η γη δεν είναι πλέον ακίνητη στο κέντρο του σύμπαντος, όπως πίστευαν οι άνθρωποι στο Μεσαίωνα, αλλά περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο μαζί με τους άλλους πλανήτες.

Ο Μ. Λούθηρος
Το 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος θα αμφισβητήσει την εξουσία του Πάπα και θα δημιουργήσει τη δική του εκκλησία. Είναι η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στη διάσπαση του Καθολικισμού και στην εμφάνιση των Προτεσταντών που υποστηρίζουν τις ιδέες του Λούθηρου και του Καλβίνου. Μετά τη θρησκευτική μεταρρύθμιση θα επικρατήσει ο θρησκευτικός φανατισμός και οι πόλεμοι καθολικών και προτεσταντών. Η Ιερά Εξέταση και η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, όπου χιλιάδες Γάλλοι προτεστάντες θα σφαχτούν, είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του ευρωπαϊκού θρησκευτικού φανατισμού. Οι ιδέες της Αναγέννησης για ανοχή και καλοσύνη αμφισβητούνται από την Ευρώπη της απόλυτης μοναρχίας.


Ζωγράφοι της Αναγέννησης

Σάντρο Μποτιτσέλι

Η γέννηση της Αφροδίτης 
Η Αφροδίτη και ο Άρης 
Λεονάρντο Ντα Βίντσι 

Η Μόνα Λίζα 


Ο μυστικός δείπνος
Ελ Γκρέκο

 
Εικόνα του Τολέδο
Η σταύρωση 


Μιχαήλ Άγγελος 

Η δημιουργία του Αδάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου